lebih sakit daripada melahirkan, Bagi Ibu, Hal Ini Lebih Sakit daripada Melahirkan
Unik, Informatif , Inspiratif

Bagi Ibu, Hal Ini Lebih Sakit daripada Melahirkan

0

Menjadi ibu adalah anugerah yang tak terhingga bagi seorang perempuan. Rasa sakit ketika melahirkan tidak ia rasakan ketika melihat buah hati. Padahal, rasa sakit persalinan itu tidak bisa dibayangkan oleh kaum laki-laki. Ketika anak tumbuh dewasa pun, sang ibu tak pernah menuntut balik atas usaha mengeluarkan ia dari rahimnya.

Namun ternyata, ada yang lebih sakit daripada melahirkan bagi seorang ibu. Apakah itu?

Ketika anak tumbuh dewasa, tak jarang anak tidak mementingkan bagaimana pengorbanan seorang ibu. Baik itu ketika melahirkan, merawat dan mengasuhnya hingga tumbuh dewasa.

BACA JUGA: Masya Allah, Hanya 2 Bayi Ini yang Selamat Tak Disentuh Setan sejak Lahir

Kini, cobalah tengok, banyak anak-anak yang tidak lagi patuh dan hormat pada ibunya. Ketika disuruh, mereka menentang. Ketika dinasihati, seolah-olah telinga mereka menjadi tuli. Bahkan, ketika sang ibu ingin bersamanya, ia lebih senang di luar bersama teman-temannya.

Inilah hal yang lebih menyakitkan bagi seorang ibu. Ibu selalu ingin yang terbaik bagi anaknya. Ia tidak akan menunjukkan rasa sakitnya itu. Ia akan sembunyikan tangisnya dalam diam dan pengaduan terhadap Tuhan. Dikala sepertiga malam, dalam pengaduannya, ia tidak pernah mendoakan anaknya menjadi anak yang buruk. Melainkan, ia tetap berdoa yang terbaik bagi anak, walau hatinya terluka.

BACA JUGA: Jadi Ibu Kekinian yang Inspiratif, tapi Tidak Tergerus Trend

Sadarlah, walau kita tak pernah melihat bagaimana sakitnya hati seorang ibu dikala kita membentaknya, acuh padanya dan tak peduli padanya, tapi cobalah lihat perasaannya. Rasa cintanya begitu besar pada kita. Walau kita selalu berlaku buruk padanya, ia tetap menyayangi dan terus berusaha memberikan kita yang terbaik. Lalu, masihkah kita mengikuti ego, dengan selalu menentang padanya? []


Artikel Terkait :

Leave A Reply

Your email address will not be published.